Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme heeft er bij zijn Duitse collega Bernd Pfaffenbach, staatssecretaris voor Economie en Technologie, op aangedrongen dat Duitsland de Europese regels in het Opel-dossier respecteert. Leterme protesteerde ook tegen het feit dat België dinsdag niet is uitgenodigd op de vergadering van de Duitse regering over de verdeling van de Duitse garanties.

Leterme had zondagavond in de marge van een informele bijeenkomst van de 27 Europese ministers van Buitenlandse Handel gesprekken met zijn Duitse, Spaanse en Hongaarse collega's over het Opel-dossier.

Met zijn Hongaarse en Spaanse collega's maakte Leterme afspraken over een vlotte uitwisseling van informatie. "Zij zijn akkoord om het dossier van nabij te volgen", aldus Leterme na de ontmoeting met de Spaanse staatssecretaris voor Handel, Sylvia Iranzo Gutierrez, en de Hongaarse staatssecretaris voor competitiviteit Zoltan Mester. Zowel in Spanje als Hongarije zijn er Opel-fabrieken.

In zijn contact met zijn Duitse collega protesteerde Leterme naar eigen zeggen tegen het feit dat ons land door Duitsland niet is uitgenogd door de vergadering die de Duitse regering dinsdag organiseert over de verdeling van de Duitse staatsgaranties in het Opel-dossier. "Ik heb bij mijn Duise collega geprotesteerd en de strikte naleving van de Europese regelgeving gevraagd", aldus Leterme. 

Leterme benadrukte dat hij heel de avond in contact stond met Vlaams minister-president Kris Peeters. Peeters heeft morgen/maandag een gesprek met EU-commissaris Günther Verheugen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig