Peeters wil dat rapporten Opel openbaar worden
Foto: afp
Vlaams minister-president Kris Peeters wil dat de rapporten die bewijzen dat de Opel-vestiging in  Antwerpen rendabeler is dan sommige vestigingen in Duitsland, openbaar worden gemaakt.

Peeters verwijst naar een verhaal dat Der Spiegel publiceert. Het Duitse weekblad plaatst grote vraagtekens bij de Duitse staatssteun en verwijst daarvoor onder meer naar de documenten die Magna en Berlijn bij de Europese Commissie indienden.

Uit die documenten zou blijken dat Opel Antwerpen rendabeler is dan de Opel-vestiging in Bochum. Dat Antwerpen zou moeten sluiten en Bochum open zou blijven, strookt volgens Der Spiegel niet met de EU-regels.

Openbaar

Kris Peeters wil dat deze documenten snel openbaar worden gemaakt. 'Er zijn vertrouwelijke studies waaruit blijkt dat Antwerpen toch heel wat beter scoort dan fabrieken in Duitsland. Ik vind dat die rapporten zo snel als mogelijk publiek gemaakt moeten worden'.

De Vlaamse regeringsleider gaat dit maandag ook voorleggen aan Europees Commissaris Günter Verheugen. 'Zijn die rapporten er en als die rapporten er zijn, maak die dan zo snel als mogelijk bekend', zegt Peeters.

500 miljoen euro steun

Peeters stelde ook nog dat hij 500 miljoen euro klaar heeft liggen voor Opel. Dat is een antwoord op verklaringen van de Duitse voorzitter van de ondernemingsraad van Opel, Klaus Franz. Die stelde Opel Antwerpen te willen openhouden, op voorwaarde dat Vlaanderen met 200 miljoen steun over de brug komt.

Politieke reacties

In het VRT-programma De Zevende Dag bleek dat de Vlaamse regeringspartijen blijven geloven in de kansen van Opel Antwerpen. 'Als men de Europese spelregels laat spelen, blijft Antwerpen open. Het is één van de meest performante fabrieken. Wij blijven geloven in het bedrijf', verklaarde CD&V-fractieleider in het Vlaams parlement Ludwig Caluwé.

Een gelijkaardig geluid viel te horen bij SP.A-fractieleider Peter Vanvelthoven. 'Het is nu aan de Vlaamse regering om ervoor te zorgen dat de Europese concurrentieregels worden gevolgd. Opel Antwerpen moet open blijven. Het is een van de meest performante vestigingen', luidde het bij de Vlaamse socialist.

De Vlaamse oppositiepartijen Open VLD en Vlaams Belang verwijten de Vlaamse regering te weinig en te laat te hebben gereageerd. Volgens Open Vld-fractieleider in het Vlaams parlement Sven Gatz zijn Peeters en premier Herman Van Rompuy te laat in gang geschoten met rechtstreekse contacten en rekenden ze teveel op de Duitse link met bondskanselier Angela Merkel.

Gatz verwees naar het dossier Volkswagen Vorst (dat nu Audi Vorst is geworden) en benadrukte dat toenmalig premier Guy Verhofstadt veel heeft geïnvesteerd in goeie persoonlijke contacten. 'De Vlaamse regering heeft hier toch een aantal steken laten vallen', besloot de Vlaamse liberaal.

Ook volgens Filip Dewinter (Vlaams Belang) is de Vlaamse regering tekort geschoten. Zij kwam met te weinig geld over de brug en reageerde veel te laat, meent hij.

Dewinter waarschuwde daarnaast om voor een goeie uitkomst niet teveel te rekenen op de Europese Commissie. 'Duitsland heeft gekozen voor het eigen volk eerst-principe. Wij zouden dat beter ook doen', klonk het. Niemand rond de tafel was het hiermee eens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig