Minister Smet heeft vragen bij oprichting moslimscholen
Foto: belga

Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) vraagt de moslimgemeenschap nog eens 'goed na te denken' alvorens eigen scholen op te richten. Die scholen zijn het antwoord van bepaalde groepen op het hoofddoekenverbod.

De Antwerpse imam Nordin Taouil liet vrijdag verstaan dat Vrije Keuze, de Antwerpse actiegroep tegen het hoofddoekenverbod, deze week al gestart is met een eigen school voor moslima's die weigeren hun hoofddoek af te zetten in de klas. Er zouden ook plannen zijn voor de oprichting van echte moslimscholen.

Minister Smet vraagt aan de moslimgemeenschap om zich toch nog eens goed te bezinnen.

In Vlaanderen is er vrijheid van onderwijs. De oprichting van moslimscholen verbieden, kan Smet dus niet. Maar een school bevat volgens hem best 'een goede mix van de samenleving'.

Apartheid

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de oprichting van aparte moslimscholen geen goeie zaak. De Wever verwijst naar een uitspraak van de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende. 'Balkenende heeft moslimscholen ooit omschreven als gevangenissen van de achterstand. Dat is een zware uitspraak, maar dat dreigen ze natuurlijk wel te worden, als men met die mentaliteit scholen start. Elk onderzoek wijst uit dat integratie de sleutel is tot succes in de samenleving. Als je dan een soort apartheid gaat organiseren, ben je niet goed bezig. Dit is geen goede evolutie', aldus De Wever.

Verzuim

Intussen is er het probleem dat een groep moslimmeisjes in het Antwerpse uit protest tegen het hoofddoekenverbod geen onderwijs volgt. Pascal Smet wijst op de bestaande leerplicht.

De SP.A-minister geeft maandag in het Vlaams parlement meer uitleg over de problematiek van het schoolverzuim naar aanleiding van het hoofddoekenverbod.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in