De Gentse schepen van Onderwijs Rudy Coddens neemt voorlopig een afwachtende houding aan in de hoofddoekenkwestie. Volgens hem is het in de eerste plaats belangrijk om "de dialoog open te houden en vooral de standpunten niet te veel te verstrakken".

In Gent bestaat ook een netoverschrijdende onderwijsraad, maar er staat binnenkort niet meteen een samenkomst op de agenda, en volgens Coddens is dat voorlopig ook niet nodig. "Als de behoefte bestaat, dan sta ik hier uiteraard voor open, maar intussen kan elk net natuurlijk voor zichzelf zulke zaken op de agenda zetten". Coddens wil de eerste dagen de reacties en vooral de vragen vanuit het onderwijs afwachten.

In Gent is het hoofddoekenprobleem volgens de schepen van Onderwijs voorlopig veel minder scherp dan in Antwerpen. Er zijn scholen waar ze toegestaan zijn, en andere waar ze verboden zijn.

"In het stedelijk onderwijs bijvoorbeeld hebben we al sinds 1992 een reglement dat hoofddeksels verbiedt in het klaslokaal. Dat werd toen opgesteld om petjes en bandana’s uit de klas te weren als vorm van beleefdheid, maar uiteraard geldt dat ook voor hoofddoeken. Op de speelplaats of tijdens een uitstap bijvoorbeeld mogen ze wel", aldus Coddens.