Het Minderhedenforum, de koepel van etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel, is diep teleurgesteld over de beslissing van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs om een algemeen hoofddoekenverbod in te voeren. Het forum spreekt van een zwarte dag voor de democratie.
Baas Over Eigen Hoofd, het actieplatform tegen de discriminatie van vrouwen die een hoofddoek dragen, overweegt dan weer juridische stappen tegen het hoofddoekenverbod in Antwerpen

'Dit is een zwarte dag voor de democratie: de overheid zelf gaat mensen discrimineren op basis van hun godsdienst in een cruciale sector als onderwijs', zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum. 'De raad is zelf gezwicht voor sociale druk, voor de toenemende druk van de maatschappij om de islam 'aan banden te leggen'.

Volgens de organisatie had het van meer goede moed getuigd om een algemene regel uit te vaardigen die de hoofddoek toelaat in alle scholen. Dat was consistenter geweest met het eigen pedagogische project.

Daarin is sprake van de nood aan een open geest, zonder vooroordelen en respect voor ieders mening. Het hoofddoekenverbod lost de problemen die de directies aanhalen inzake sociale druk geenszins op, zo staat er verder te lezen.

Het Minderhedenforum roept het Gemeenschapsonderwijs dan ook op het verbod op de hoofddoeken alsnog te herzien.
 

BOEH! overweegt juridische stappen

Baas Over Eigen Hoofd (BOEH!), het actieplatform tegen de discriminatie van vrouwen die een hoofddoek dragen, overweegt juridische stappen tegen de invoering van een hoofddoekenverbod in alle Antwerpse scholen. Dat laat Kitty Roggeman in een eerste reactie op de beslissing weten.

"Voor ons is deze beslissing een regelrechte ramp. Wij blijven achter onze eerdere verklaringen staan. We vinden het jammer dat het verbod eenzijdig wordt opgelegd zonder dat de verantwoordelijken naar de gerieven van de meisjes zelf luisteren. Als zij niet in dialoog willen gaan, rest er ons niet veel meer dan ons te bezinnen over juridische stappen", besluit Roggeman.