George W. Bush vormt grootste bedreiging voor Engelse taal
Foto: reuters
Ex-VS-president George Bush, gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en oud-VS-minister van Defensie Donald Rumsfeld zijn degenen die met het meest sprekende gemak de Engelse taal aantasten. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde resultaat van een online-peiling uitgaande van de Britse Plain English Campaign (Campagne voor Verstaanbaar Engels).

Het Amerikaanse trio bezondigde zich het meest aan wat in het Engels gobbledegook of gobbledygook heet, wat zoveel betekent als 'durewoordkramerij' of 'stadhuistaal'. Ook de Fransman Eric Cantona scoorde hoog: de gewezen voetballer bij ManU - en ster in de Ken Loach-film 'Looking for Eric' - eindigt zowaar achtste.

Meer dan 4.000 respondenten kozen voor een sterk staaltje Engels van George W. Bush, een man aan wiens krakkemikkige en/of de logica tartende uitspraken hele boeken gewijd zijn. Hij haalt ook de negende plaats in dezelfde poll. Absolute top of the bill is zijn anti-Amerikaanse zelfkritiek 'Onze vijanden zijn innovatief en vindingrijk. Zij blijven maar nieuwe manieren vinden om ons land en ons volk kwaad te berokkenen, net als wij'.

Schwarzennegger kwam net dat tikkeltje Shakespeariaans talent te kort om het goud te claimen met de op zijn minst paradoxale frase uit het jaar 2003: 'Ik vind dat een homohuwelijk iets moet zijn tussen een man en een vrouw'. 

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

3. Donald Rumsfeld, februari 2002: 'Rapporten die uitwijzen dat er iets niet gebeurd is vind ik altijd interessant, want zoals we weten zijn er bekende zekerheden: zijn er dingen waarvan we weten dat we ze weten. We weten ook dat er bekende onzekerheden zijn, namelijk dingen waarvan we weten dat we ze niet weten. Maar er zijn ook onbekende onzekerheden: de zaken waarvan we niet weten dat we ze niet weten.' Een jaar na die uitspraak werd Rumsfeld ontslagen. 

4. Autosportcommentator Murray Walker: 'De auto aan de leiding is absoluut uniek, behalve dan voor de auto op plaats twee, die identiek is'.

5. Voetbalcommentator John Motson: 'Voor degenen onder jullie die in zwart-wit kijken, de Spurs spelen in het geel'

6. Britse premier Gordon Brown, toen die zijn begrotingsplannen bekendmaakte in juli: 'De totale uitgaven zullen blijven stijgen en zullen tegen 2013-2014 met 0 procent gestegen zijn.'

7. Ex-VS-president Bill Clinton, toen hij in 1998 getuigde in de zaak Monica Lewinsky: 'Het hangt af van wat het woord 'is' is. Als 'is' betekent dat iets 'is maar er nooit geweest is' is dat één zaak, als het betekent 'er is geen', dan was dit een juiste stelling.'

8. Ex-voetballer Eric Cantona in 1995, op een persconferentie nadat hij een supporter in het gezicht had getrapt: 'Als zeemeeuwen een trawler volgen, dan is dat omdat zij ervan uitgaan dat er sardientjes in de zee worden gegooid'.

9. George W. Bush, in juli 2001: 'Ik weet wat ik geloof. Ik zal altijd blijven uitkomen voor wat ik geloof en wat ik geloof - ik geloof dat wat ik geloof juist is.'

10. Boris Johnson, burgemeester van Londen in het satirisch programma 'Have I Got News for You' in 2003: 'Ik kan niet falen in het minder oneens zijn met jou.'

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in