The Hobbit toch verfilmd na schikking
Foto: rr
De Tolkien Trust en New Line Cinema, een dochter van Warner, hebben een minnelijke schikking getroffen over de vergoeding van de erfgenamen van de auteur van het boek "The Lord of the Rings". De filmadaptatie van het literaire meesterwerk leverde miljarden dollars op. Welk bedrag er met de schikking gemoeid is, is niet bekendgemaakt.

In februari diende de Tolkien Trust samen met Tolkiens uitgever HarperCollins een klacht in tegen New Line Cinema. De klagende partij stelde dat de filmstudio hen een aandeel van de winst schuldig was na het enorme succes van de op het boek gebaseerde filmtrilogie van Peter Jackson. In oktober dit jaar zou het proces van start gaan.

De oudste zoon van de auteur, Christopher Tolkien, meldt dat hij het "betreurt dat gerechtelijke actie nodig was", maar dat hij blij is met het akkoord, dat "de Trust in staat stelt zijn liefdadigheidsactiviteiten te blijven voortzetten".

De erfgenamen hebben New Line ook toestemming gegeven voor de opnames van "The Hobbit", een film van Peter Jackson die eveneens gebaseerd zal zijn op een boek van Tolkien. De opnames beginnen in 2010.

De trilogie "The Lord of the Rings" verscheen van 2001 tot 2003 en leverde alleen al aan bioscooptickets bijna 3 miljard dollar op.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig