'Doorbraak in strijd tegen alzheimer'
Christine van Broeckhoven

Een team van internationale wetenschappers, met onder meer de Vlaamse professor Christine Van Broeckhoven, heeft het onderzoek naar alzheimer in een stroomversnelling gebracht. 

"De resultaten zullen het onderzoek in een stroomversnelling brengen", aldus Van Broeckhoven. "We zullen beter kunnen voorspellen wie risico loopt om alzheimer te ontwikkelen en er komen meer mogelijkheden om de ziekte af te remmen." Ze spreekt van de grootste doorbraak in vijftien jaar.

Aan het Belgische luik van het onderzoek werkten wetenschappers van het VIB, het Instituut Born-Bunge en de Universiteit Antwerpen mee. Samen met het internationale team ontdekten ze dat de genen ApoJ, CR1 en PICALM een rol spelen in de aanmaak van het eiwit dat plakken vormt in de hersenen van alzheimerpatiënten.

In de jaren negentig werd een eerste genetische risicofactor geïdentificeerd en pas nu konden er drie andere met zekerheid worden vastgesteld. "Het onderzoek naar alzheimer is een erg competitieve business", zegt Christine Van Broeckhoven. "Er is veel geld te verdienen met de geneesmiddelen en dat maakt de samenwerking tussen verschillende instellingen moeilijk."

Het is de eerste keer dat op een dergelijke schaal internationaal de koppen bij elkaar worden gestoken. De wetenschappers voerden tests uit op 20.000 proefpersonen, waarvan 2.000 in België.

Wereldwijd lijden 30 miljoen mensen aan dementie. Binnen twintig jaar zal dat aantal verdubbelen.

Wie vragen heeft over het onderzoek kan terecht op vragen.informatie@molgen.vib-ua.be.