China schroeft contacten met Taiwan terug
De dalai lama bezocht maandag onder meer Shiao Lin, een dorp dat begin augustus werd verwoest door de orkaan Morakot. Foto: rtr
China zet zijn contacten met Taiwan weer op een lager pitje omdat dat land de dalai lama ontving. Dat heeft een woordvoerster van de regerende Nationalistische Partij dinsdag gezegd.

Met de betrekkingen tussen China en Taiwan leek het juist de goede kant op te gaan, sinds de Taiwanese president Ma Ying-jeou vijftien maanden geleden aantrad met het voornemen een eind te maken aan zestig jaar vijandigheid.

Het bezoek van de geestelijk leider van Tibet, bedoeld om troost te bieden aan de Taiwanezen die getroffen zijn door de tyfoon Morakot, heeft echter roet in het eten gegooid.

De geplande bezoeken van zeker twee belangrijke delegaties aan Taiwan zijn afgezegd of uitgesteld, zei de partijwoordvoerster. Ook feestelijkheden om de uitbreiding van het directe luchtverkeer tussen het eiland en het vasteland te markeren, zijn geschrapt.

Verder heeft Peking laten weten dat zijn afvaardiging zaterdag niet deelneemt aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen voor Doven in Taipei.

De partij van Ma probeert langs haar normale communicatiekanalen met de Communistische Partij de boosheid van Peking te temperen, zei de woordvoerster.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig