Malta heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar vermoedelijke piraterij op het vrachtschip Arctic Sea, dat onder Maltese vlag vaart. Dat hebben de Maltese maritieme autoriteiten zondag bekend gemaakt. Het schip is al meer dan twee weken vermist en er werd losgeld gevraagd aan Finland.

 Een woordvoerder had het over 'de algemene kenmerken van afpersing met geweld en zware bedreigingen die wegen op het leven en de gezondheid' van de Russische bemanning. Hij wilde geen verdere commentaar geven. 

De op 23 juli in Finland uitgevaren Arctic Sea, die een vijftienkoppige Russische bemanning heeft en die een lading Fins hout ter waarde van naar schatting ruim een miljoen euro vervoert, werd op 4 augustus in Algerije verwacht.

Op 28 juli had het vrachtschip nog de kustwacht van Dover, in Engeland, gecontacteerd. Het schip is nadien gesignaleerd ter hoogte van Kaapverdië.

De Arctic Sea zou twee keer aangevallen zijn: in de Baltische Zee tijdens de nacht dat het schip is vertrokken, volgens de Zweedse politie, en 'ter hoogte van Portugal' volgens de Europese Commissie, die geen datum heeft gegeven.