De Amerikaanse speciale ambassadeur voor Pakistan en Afghanistan, Richard Holbrooke, heeft zondag in Islamabad de Pakistaanse regering geprezen voor haar offensief tegen de Taliban in de Swatvallei. Holbrooke zei dat het offensief had gezorgd voor de nodige 'ademruimte', zodat nu ook andere zaken, zoals energie en economische ontwikkeling, aan de orde kunnen komen.

Holbrooke verstrekte geen bijzonderheden, maar zal de komende dagen onder meer een bezoek brengen aan Karachi, de economische hoofdstad van Pakistan.

Het Pakistaanse leger begon eind april een offensief in de Swatvallei, dat tot gevolg had dat zo'n twee miljoen bewoners van de regio op de vlucht sloegen. De vluchtelingen zijn inmiddels deels teruggekeerd, hoewel het leger erkent dat er nog altijd verzetshaarden in Swat en omliggende districten zijn.

Als om dit laatste te illustreren blies een zelfmoordterrorist zichzelf zondagavond op in Mingora, de voornaamste stad in de Swatvallei, toen hij door militairen in het nauw werd gebracht. Vier manschappen raakten lichtgewond, zei het leger. Het incident vond plaats tijdens een klopjacht die behalve de zelfmoordterrorist zeven strijders het leven kostte.

De zelfmoordaanslag was de tweede in twee dagen in Swat. Zaterdag kwamen bij een soortgelijk incident in de stad Khawaza Khela vijf mensen om het leven en raakten verscheidene gewond. Het leger kondigde voor maandag, wanneer Holbrooke Mingora bezoekt, een totaal uitgaansverbod af.

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi zei dat het Swatoffensief de tweede en de derde echelons van Talibanleiders had uitgeschakeld, en dat nu ook nog de top moet worden geëlimineerd. Twee inlichtingenbronnen zeiden zondag dat zeventien volgelingen van Talibancommandant Maulvi Nazir in een hinderlaag in Zuid-Waziristan waren gedood. Talibanwoordvoerder Azam Tariq bevestigde hun dood.

Tariq zei ook dat straaljagers zaterdag bombardementen hadden uitgevoerd op dorpen in Zuid-Waziristan. Daarbij waren ruim tien stamleden gedood en zestien verwond, onder wie kinderen. Tariq beloofde vergelding.