'Sorry dat we zo laat waren'
Foto: ap

Reddingswerkers op Taiwan hebben zondag nieuwe pogingen ondernomen de ongeveer duizend mensen te bereiken die nog altijd vastzitten in de door een tyfoon gegeselde, afgelegen berggebieden. De president heeft zich verontschuldigd voor de traag op gang gekomen reddingsactie.

Reddingscoördinator Mao Chi-Kuo zei dat ongeveer drieduizend dorpelingen in het weekeinde met behulp van helikopters door de lucht in veiligheid waren gebracht. In totaal zijn zeker 35 duizend mensen uit zo'n 44 zuidelijke dorpen gered.

President Ma Ying-jeou nam persoonlijk de verantwoordelijkheid voor de aanvankelijk trage reactie van zijn regering op de ramp van het vorige weekeinde. 'Sorry dat we laat waren', aldus de president.

'Als president neem ik de volledige verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat het resterende werk goed gebeurt.' Ma stelde het dodencijfer van de ramp op ruim vijfhonderd.

Coördinator Mao ontkende dat de autoriteiten hadden gefaald en dat bij een snellere evacuatie veel meer levens gered hadden kunnen worden. Hij wees er op dat in het rampgebied in drie dagen tijd twee meter regen was gevallen, een hoeveelheid die normaal in een jaar valt. De regen veroorzaakte modderstromen en overstromingen, die de getroffen gebieden over de weg onbereikbaar maakten.

Ondertussen arriveerden zondag vellen plastic voor noodhutten uit de Verenigde Staten, prefabwoningen uit Groot-Brittannië en waterzuiveringstabletten uit Australië. Taxichauffeurs uit de hoofdstad Taipei vervoerden balen rijst en instant noodles naar het rampgebied.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat ruim 59 landen hulp hadden aangeboden. Ongeveer zevenduizend mensen hebben hun woning verloren.