Drie vrouwelijke ministers in Iraanse regering
Foto: epa
Voor het eerst sinds de jaren zeventig krijgt Iran vrouwen in de regering. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft dit zondag op de staatstelevisie gezegd. Het land krijgt minstens drie vrouwelijke ministers.

De 50-jarige gynaecoloog Marzieh Vahid Dastgerdi is benoemd tot minister van gezondheid en de 43-jarige parlementariër Fatemeh Ajorlu tot minister van welzijn en sociale zekerheid. Wie de derde vrouwelijke minister wordt, zei Ahmadinejad niet. Hij gaf echter wel aan zeker nog één vrouw in zijn kabinet te willen.

Ahmadinejad legde op 5 augustus de eed af voor het parlement voor een tweede mandaat van vier jaar. Na zijn herverkiezing op 12 juni was er bijna twee maanden protest tegen de uitslag van de verkiezingen. Als de vrouwen het vertrouwen krijgen van het parlement, zal het de eerste keer zijn dat een vrouw minister wordt sinds de intrede van de islamitische republiek in Iran in 1979.

De laatste vrouwelijke minister van Iran was Farrokhroo Parsay. Zij was van 1968 tot 1977 minister. Parsay werd na de islamitische revolutie van 1979 geëxecuteerd wegens corruptie.