'Trek de stekker uit'
Foto: BVM
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) raadt zijn leden aan de stekker van de radio uit te trekken, in afwachting van onderhandelingen over auteursrechten voor muziekgebruik op de werkvloer.

Vrijdag raakte bekend dat er een akkoord is tussen Sabam en het VBO over auteursrechten voor muziekgebruik in kantoor, op de werkvloer, in de refter of op bedrijfsfeestjes. Op het akkoord kwam zware kritiek van ondernemersorganisatie Unizo en van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Het NSZ snapt niet dat het overleg is gebeurd zonder de zelfstandigenorganisaties hierin te raadplegen. De organisatie vindt het van weinig respect getuigen om dit midden in de crisis in werking te laten treden en vindt de inning ingewikkeld. Er is immers ook de billijke vergoeding die moet betaald worden voor de rechten van uitvoerende artiesten en producenten via andere beheersvennootschappen.

Het NSZ zal het probleem aankaarten bij de bevoegde ministers. De organisatie wijst ook op de juridische onzekerheid. Niet iedereen is overtuigd van de wettelijkheid van het akkoord. Indien de leden van NSZ niet akkoord gaan met de zet van Sabam of het te duur vinden, raadt het NSZ hen aan voorlopig, in afwachting van het overleg, 'de stekker van de radio uit te trekken'.