6.500 deelnemers halen eindstreep
Kris Peeters stapt mee met zijn zoon Karel. Foto: Stijn Hermans
De dodentocht in en rond Bornem is afgelopen. In totaal hebben 6.500 deelnemers de finish gehaald. Onder hen Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn 16-jarige zoon Karel. Ruim 40 procent haalde de eindmeet niet. Vooral de hitte overdag speelde velen parten.
Vader en zoon Peeters haalden de aankomst omstreeks 20u36. ‘Ik voel me veel fitter dan toen ik in 2006 voor de eerste keer deelnam aan de Dodentocht, maar de hitte maakte het dit jaar wel zwaarder. ’s Nachts was ons tempo goed, maar door de warmte is het wel een beetje gezakt’, vertelde de minister-president.

‘Voor mij is het een moment om het verstand op nul te zetten en niet te veel aan politiek te denken. Al heb ik vandaag al wel een aantal berichtjes gehad over de uitdieping van de Westerschelde. Morgen zal ik ook niet werken. Dan heb ik een dag om te recupereren, ga ik goed uitrusten en vooral ook mijn voeten verzorgen. Maar daarna zal ik er weer moeten invliegen.’ Karel had wat meer moeite. ‘Ik ben kapot , maar ik heb nog geen spijt van mijn deelname.’

5.508 meter windels

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft een drukke 40ste Dodentocht achter de rug. De meer dan 300 vrijwilligers gebruikten 5.508 meter windels om de deelnemers aan de Dodentocht in Bornem te verzorgen. Er was geen stijging van het aantal kwetsuren.

De Rode Kruisvrijwilligers hebben voornamelijk de traditionele blaren en stramme spieren verzorgd. Het aantal mensen met uitdrogingsverschijnselen lag, ondanks het warme weer zaterdag, niet beduidend hoger dan bij de voorgaande edities Wel werden enkele mensen met hartritmestoornissen opgenomen in ziekenhuizen in de buurt.

Groot succes

De 40ste Dodentocht startte vrijdagavond met bijna 11.000 inschrijvingen, een absoluut record. Omstreeks 7 uur zaterdagmorgen stonden de eerste lopers en wandelaars al aan de eindstreep te trappelen. In de uren die daarop volgden, sijpelden de deelnemers een voor een binnen.

'Even voor 21 uur zaterdagavond waren 5.643 mensen over de streep en waren er nog 800 onderweg', aldus De Ceulaerde. 'We hebben de deadline van 21 uur dus even verschoven.'

'Uiteindelijk zullen er bijna 6.500 mensen de eindstreep hebben bereikt wat neerkomt op 60 procent en een zeer mooi gemiddelde is. Er zijn natuurlijk ook veel afvallers, maar dat heb je als ook je aantal inschrijvingen een pak hoger ligt', luidt het.

De organisatie kreeg van de wandelaars niets dan complimenten. 'We hadden ook maar één probleem en dat was toen zaterdag om 14 uur bleek dat de 20.000 liter drinkwater op was. Met de hulp van de brandweer hebben we snel enkele duizenden liters extra kunnen voorzien.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in