Onkelinx zet De Clerck uit de wind
Foto: © HERWIG VERGULT
De verschillende ontsnappingen van gevangenen die de voorbije weken hebben plaatsgevonden, zijn niet de rechtstreekse verantwoordelijkheid van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Dat zegt vicepremier en voormalig minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS), woensdag in La Libre Belgique. Ze roept iedereen op zijn kalmte te bewaren.

"Ik begrijp dat dit een erg moeilijke zomer is voor de penitentiaire politiek, maar het is niet de eerste keer. Vóór Stefaan De Clerck heb ook ik enkele moeilijke zomers gekend", benadrukt Onkelinx.

Ze heeft er genoeg van dat "men de schuld op elkaar afschuift" en roept op tot "een beetje koelbloedigheid". "We moeten een gevangenispolitiek over de middellange termijn voeren", zegt Onkelinx.

Volgens de minister moeten de gevangenissen ontlast worden door op zoek te gaan naar alternatieven. "Dat is een complex iets. We moeten de gevangenispolitiek onderzoeken, de gekozen koers aanhouden, kalm te werk gaan en niet plots van onze doelstellingen afwijken omdat er enkele ontsnappingen plaatsvinden."

Onkelinx reageert met haar uitlatingen op Marc Verwilghen (Open VLD), die eerder deze week zijn beklag maakte over het gevangenisbeleid van de PS.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig