Het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6, John Scarlett, heeft maandag tegenover de BBC ontkend dat zijn agenten zich schuldig maken aan marteling. Scarlett ontkende ook dat Groot-Brittannie samenwerkt met landen die martelmethoden gebruiken om inlichtingen aan terreurverdachten te ontfutselen.

Scarletts ontkenningen volgen na oproepen voor een officieel onderzoek naar de betrokkenheid van overheidsdiensten bij marteling van uitgeleverde terreurverdachten.

Verscheidene Britten zeggen na hun uitlevering overzee, naar bijvoorbeeld Marokko, Pakistan of de Verenigde Staten, te zijn gemarteld. Britse geheim agenten zouden daarbij betrokken zijn doordat zij informatie en vragen verstrekten aan degenen die de verhoren leidden.

Scarlett zei dat de MI6 gehouden is aan respect voor de mensenrechten en de waarden van de liberale democratie. 'Er is noch sprake van marteling noch van medeplichtigheid aan marteling', aldus de spionagechef.

De parlementscommissie mensenrechten riep vorige week op tot een onafhankelijk onderzoek, een verzoek dat niet door premier Gordon Brown wordt gesteund. Een woordvoerder van Brown herhaalde maandag nog maar eens dat het kabinet niet achter zo'n onderzoek staat.

De ontkenning door Scarlett moet in het licht worden gezien van ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar minister van justitie Eric Holder zich beraadt op de benoeming van een speciale aanklager. De regering-Obama heeft stappen gezet tegen martelpraktijken en omstreden ondervragingstechnieken zoals waterboarding.

De Britse ministers van binnenlandse en buitenlandse zaken, David Milliband en Alan Johnson, ontkennen marteling en stellen dat Londen niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor wat er met uitgeleverde verdachten gebeurt. Johnson is formeel verantwoordelijk voor zowel de MI6 als de MI5, de buitenlandse inlichtingendienst en de binnenlandse tegenhanger daarvan.

Een van de veronderstelde slachtoffers is Binyam Mohamed, een in Ethiopië geboren Brit. Hij werd in 2002 in Pakistan gearresteerd en in Marokko vastgehouden. Hij zegt dat MI5-agenten zijn ondervragers in Marokko vragen hebben doorgegeven. Hij zou in een Marokkaanse cel zijn geslagen en er zou hem slaap zijn onthouden. Ook zouden zijn genitaliën met een operatiemes zijn bewerkt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig