Karel Vinck verlost van asbestclaim in Italië
Karel Vinck Foto: rr

Het hof van beroep van het Italiaanse Catania heeft Karel Vinck, gewezen manager van de Siciliaanse Eternit-fabriek, vrijgesproken in de asbestzaak. Daarmee vernietigt het de eerdere uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg. Dat meldt het weekblad Trends.

 Die eerste uitspraak veroordeelde Vinck tot drie jaar voorwaardelijk wegens doodslag (het onvoldoende beschermen van het personeel).

'Ik ben echt blij dat ik van deze zaak, die maar bleef aanslepen, ben verlost', reageert Vinck. 'Ik was toen immers totaal niet op de hoogte van het gevaar dat asbest inhield. Toen ik later naar België terugkeerde en CEO werd van Eternit, sijpelden de eerste - erg onduidelijke - berichten hierover binnen. Ik werd onmiddellijk de motor om via ons O&O-bedrijf Redco een vervangingsmiddel te zoeken voor asbest. Met succes. U begrijpt dus dat deze uitspraak me voldoening geeft.'

De uitspraak werd nog niet officieel bekendgemaakt, zodat de eventuele werking als precedent in andere zaken nog niet duidelijk is. Bij Etex, de opvolger van Eternit, geeft men geen commentaar. 

'Het is een opsteker', klink het daarentegen bij een raadgever van Louis de Cartier, die in 1971 tot 1975 bestuurder was bij Eternit Genua. De 88-jarige baron moet in december 2009 voor de Turijnse rechter verschijnen in een gelijkaardige zaak.