RBS lijdt 1 miljard pond verlies in eerste jaarhelft
Foto: © NO BYLINE
Royal Bank of Scotland heeft tijdens het eerste semester van dit jaar 1,04 miljard pond (1,2 miljard euro) verlies geleden. RBS zette de voorbije zes maanden 7,5 miljard pond opzij voor slechte leningen en waardeverminderingen.

RBS, de grootste bank die gecontroleerd wordt door de Britse overheid, waarschuwde vrijdag dat de resultaten tot 2011 niet wezenlijk zullen verbeteren ten gevolge van de economische crisis, en dat een volledig herstel tijd zal kosten.

Dat is een pessimistischer vooruitzicht dan dat van Lloyds Banking Group. Daar klonk het begin augustus dat de provisies voor slechte leningen "voorbij hun piek" zijn.

Voor belastingen maakte RBS wel opnieuw winst, 15 miljoen pond, vooral dankzij het investeringsbankieren. Een jaar eerder was er nog een verlies van 726 miljoen pond.

Het aandeel RBS daalde vrijdagochtend met bijna 13 procent onder invloed van de pessimistische vooruitblik.

RBS behoort tot de zwaarst getroffenen van de bankencrisis. De Britse regering redde de bank vorig jaar met 20 miljard pond van de ondergang en heeft nu een belang van 70 procent. In 2008 leed Royal Bank of Scotland een recordverlies van 24 miljard pond.