Onder de naam 'Centrum voor creatieve bedrijfsinnovatie en ondernemerschap' bouwt C-Mine, de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk, haar hoofdgebouw om tot een nieuwe thuis voor gamers en creatieve ondernemers.

Het project kost in totaal 5,6 miljoen euro en kan rekenen op steun van de stichting Limburg Sterk Merk (LSM), de Vlaamse overheid en van Europa, zo maakte schepen van Lokale Economie Wim Dries (CD&V) van Genk woensdag bekend.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 3.400 vierkante meter met ruimtes zoals vergaderkamers, demoruimtes en een incubatieruimte die specifiek bestemd is jonge ondernemers en starters uit de gamingsecor, maar ook uit andere creatieve sectoren.

De gamingsector is wereldwijd qua omzet de grootste in de entertainmentindustrie en groeit jaarlijks met minstens tien procent. In Vlaanderen is deze sector nog weinig uitgebouwd en daar wil de stad Genk met de uitbouw van een een Vlaamse gaming en creatieve site verandering in brengen, zo zegt Dries.

Volgens de schepen zijn de voornaamste troeven van Limburg voor de ontwikkeling van een gamesindustrie de ligging én het aanwezige potentieel bij de scholen en kenniscentra. Van de vijf Vlaamse opleidingen zijn er drie in Limburg gelegen. De centrale ligging van Genk binnen de Euregio is daarnaast ook een troef voor het opzetten van internationale projecten tussen kennisinstellingen, zo luidt het nog.

Een eerste gezamelijk project heeft betrekking op de start van een game-incubator. Daartoe hebben de Media & Design Academie van de Katholieke Hogeschool Limburg, het departement Arts and Architecture van de Provinciale Hogeschool Limburg, het onderzoeksinstituut Expertise Centrum Digitale Media van de Universiteit Hasselt en de Groep T uit Leuven zich verenigd in een consortium. 

De partners werken aan een project 'Game Hub' dat tot doel heeft om expertise te bundelen in de uitwerking van een aantal games om aan te tonen dat onderzoekskennis kan omgezet worden in vermarktbare producten. Voor het project werd recentelijk een aanvraag ingediend met het oog op het bekomen van Europese, Vlaamse en provinciale steun.

De werken aan het hoofdgebouw van C-Mine starten begin volgend jaar. Tegen 2012 zouden de eerste creatieve bedrijven en bedrijven uit de gamingindustrie er hun intrek moeten kunnen nemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in