Het Nederlandse chemieconcern DSM heeft in het tweede kwartaal fors minder winst geboekt dan over dezelfde periode verleden jaar. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 79 miljoen euro tegenover het recordresultaat van 276 miljoen euro in 2008. Dat maakte DSM dinsdag bekend.

De winst komt vrijwel overeen met de verwachtingen van analisten. Zij gingen uit van een bedrijfsresultaat van 77 miljoen euro. De omzet bedroeg 1,95 miljard euro tegen 2,45 miljard euro in 2008. Hier werd gerekend op 1,93 miljard euro. De nettowinst exclusief bijzondere posten kwam uit op 30 miljoen euro. Hier gingen analisten uit van 34 miljoen euro.

Volgens DSM-topman Feike Sijbesma zijn er nog weinig aanwijzingen voor verbetering van de vraag en blijven de vooruitzichten onzeker. Het concern merkte wel op dat de effecten van voorraadafwaarderingen en voorraadafbouw bij klanten grotendeels voorbij lijken te zijn. 

Vanwege de economische onzekerheden wil het bedrijf geen winstverwachting voor heel 2009 afgeven. 

Het bedrijf zei verder dat het meer kosten gaat besparen. DSM mikt in 2010 op een kostenbesparing van 125 miljoen euro, maar die doelstelling zal ruimschoots worden overstegen. Als gevolg van die maatregel zullen 1.250 banen verdwijnen.