Het Belgische consulaat-generaal in het Congolese Lubumbashi kan binnenkort heropend worden. Congo gaat immers akkoord met de aanstelling van Dirk Loncke als nieuwe consul-generaal. Dat liet de nieuwe Congolese ambassadeur dinsdag aan minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme (CD&V) weten.

Het consultaat ging vorig jaar dicht nadat de Congolese autoriteiten ontstemd waren geraakt door uitspraken van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD).

Leterme heeft dinsdag de nieuwe Congolese ambassadeur, Henri Mova Sakanyi, ontvangen voor een kennismakingsgesprek. Buitenlandse Zaken spreekt van een 'constructief gesprek', waarbij het herstel van de goede betrekkingen tussen beide landen werd besproken.

Tijdens zijn gesprek met minister Leterme bevestigde ambassadeur Mova onder meer dat Congo instemt met de aanstelling van Dirk Loncke als nieuwe consul-generaal in Lubumbashi. Als gevolg hiervan zal het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi binnenkort heropend worden.

'Dit zal ook toelaten een aantal cruciale diensten verbonden aan het consulaat-generaal te hervatten waaronder die van de ontwikkelingsattaché evenals van de consulaire sectie', zegt Buitenlandse Zaken, dat nog geen precieze datum voor de heropening kan geven.

De relaties tussen België en Congo raakten vorig jaar verzuurd na uitspraken van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over corruptie in Congo. Als gevolg lieten de Congolese autoriteiten de Belgische consulaten in Lubumbashi en Bukavu sluiten. Kinshasa riep ook zijn ambassadeur uit Brussel terug en sloot zijn consulaat in Antwerpen. Eind januari kwam er een dooi in de bekoelde relaties.