Mysterieuze Obama met Jokergezicht duikt op in straatbeeld
President Obama duikt in het straatbeeld op met een Jokergezicht. Foto: rr

Een poster van Amerikaans president Obama met het gezicht van de Joker uit de Batmanfilms, zorgt voor verwarring en speculaties.

Het is raden naar de precieze betekenis van de poster, die meer en meer opduikt langs de straten van Los Angeles. Onder de collage staat de titel 'Socialism'.

Velen zien het als een vorm van 'guerilla-kunst'. De auteur van de poster zou daarmee willen protesteren tegen de geplande hervormingen van de Amerikaanse gezondheidszorg. Maar daarnaast is de Joker ook het wereldwijde symbool voor anarchie.

De foto is alvast koren op de molen voor republikeinse tegenstanders van Barack Obama. Via het net wordt de poster massaal verspreid.

'Mysterie verkoopt', moeten enkele handelaars gedacht hebben.Ze hebben al speciaal t-shirts met de beeltenis laten drukken en proberen die nu aan toeristen te verkopen.

Earl Ofari Hutchinson, journalist en voorzitter van enkele buurtgemeenschappen in Los Angeles, vindt het verspreiden van de poster een brug te ver. Hij roept de auteur(s) van de poster op zich bekend te maken en meer uitleg te geven over de betekenis. Voorlopig zonder resultaat, en zo blijft het mysterie nog even door de straten van Los Angeles spoken.