De topman van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft zijn werknemers op het hart gedrukt hun hoge verloning discreet uit te geven, nu de publieke opinie en de politieke klasse uithalen naar vette bonussen in tijden van crisis, schrijft de New York Post dinsdag. De krant haalt bronnen dichtbij het dossier aan.

Volgens het New Yorkse dagblad begon Lloyd Blankfein de boodschap vanaf het einde van vorig jaar rond te sturen, toen premies aan het licht kwamen die banken hadden uitgekeerd terwijl ze met belastinggeld gesteund werden. De onthulling veroorzaakte heel wat ophef in de Verenigde Staten.

De CEO van de machtigste zakenbank van Wall Street zou de draad de voorbije weken weer opgepakt hebben omdat de kwestie opnieuw naar boven kwam. Verscheidene instellingen voerden aan dat de beste elementen beloond moeten worden om te vermijden dat ze naar de concurrentie overlopen.

"Dit is een delicate periode voor ons en Blankfein wil niet dat men ons grote sier ziet maken", zei een kaderlid van Goldman aan de krant, verwijzend naar de buitensporige levensstandaard die de New Yorkse financiële wereld er de jongste jaren mede dankzij miljoenenpremies op nahield.

Goldman Sachs meldde onlangs dat zijn winst in het tweede kwartaal tot 3,4 miljard dollar gestegen was en dat de bank in het eerste kwartaal 11,4 miljard dollar opzijgezet had voor de verloning van zijn topkaderleden.