De Duitse automarkt heeft in juli een nieuwe stijging genoteerd dankzij de schrootpremie. Het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens steeg met 30 procent, tot 340.000 stuks. Dat heeft de constructeursfederatie VDA dinsdag bekendgemaakt.

Sinds begin januari bedraagt de toename 27 procent, tot 2,4 miljoen voertuigen, of ongeveer een half miljoen meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De grootste automarkt van Europa heeft zich op spectaculaire wijze hersteld sinds de invoering van de schrootpremie. Die maatregel omvat de toekenning van 2.500 euro voor elke automobilist die zijn oude wagen inruilt voor een nieuwe. De Duitse autobouwers plukken ondertussen ook de vruchten van de invoering van dergelijke maatregelen in landen als Spanje en de Verenigde Staten. De export nam in juli dan ook veel minder fors af (-12 procent) dan sinds begin dit jaar (-31 procent).

Ook de Nederlandse brancheverenigingen spreken dinsdag van een "relatief goede maand" juli. Bij onze noorderburen werden afgelopen maand 33.712 nieuwe personenauto's geregistreerd, of 15,9 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Gerekend over de eerste zeven maanden van dit jaar zijn in Nederland 254.996 personenauto's geregistreerd, een daling van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In België waren er in juli 35.906 inschrijvingen van nieuwe personenwagens, zo maakte de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie Febiac maandag bekend. Dat is een daling met 8,5 procent in vergelijking met juli vorig jaar, maar de kleinste daling dit jaar. Febiac hoopt dan ook dat het ergste voor de automarkt voorbij is.