Toyota verder in de rode cijfers
Foto: rr
Het Japanse Toyota, 's werelds grootste autobouwer, heeft verder geleden onder de wereldwijde zwakke vraag. Tijdens het eerste kwartaal van zijn gesplitste boekjaar kwam het operationeel verlies uit op 194,8 miljard yen (1,4 miljard euro), zo maakte de autobouwer dinsdag bekend. Voor het volledige jaar gaat Toyota van kleinere verliezen uit dan eerder verwacht, door een grotere vraag naar zijn hybridemodel Prius.

Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar boekte de autoproducent nog een winst van 412,5 miljard yen. In sleutelmarkten als Japan, Noord-Amerika, Europa en delen van Azië, kende Toyota een tweecijferige omzetterugval.

De wereldwijde verkoop daalde met 35,9 procent, tot 1,4 miljoen auto's. Onder de streep werd een verlies geboekt van 77,8 miljard yen, wat alleszins een duidelijke verbetering is in vergelijking met het voorgaande kwartaal, Toyota een nettoverlies leed van 765,8 miljard yen.

Voor het huidige boekjaar (tot eind maart 2010), gaat Toyota nu uit van een operationeel verlies van nog 750 miljard yen, waar eerder nog een verlies van 850 miljard yen verwacht werd. Meteen wordt dat de slechtste prestatie uit de geschiedenis van de autobouwer. Onder de streep rekent de grootste autobouwer voor dit boekjaar op een verlies van 450 miljard yen, in plaats van de eerder verwachte 550 miljard yen.

Toyota-topman Akio Toyoda wil tegen maart 2011 met zijn concern opnieuw winst maken.