De Britse overheid heeft dinsdag verklaard dat ze 'niets te verbergen heeft' in verband met de beschuldigingen van medeplichtigheid bij folteringen in het buitenland. Een parlementaire commissie eiste eerder de opening van een onafhankelijk onderzoek naar de zaak.

Volgens de parlementaire commissie is er sprake van 'een onrustwekkend aantal geloofwaardige beschuldigingen'. Britse agenten van de inlichtingendienst zouden geweten hebben dat bepaalde gevangenen in het buitenland gefolterd werden.

De commissie verwijt de regering dat ze 'een muur van geheimhouding' rond de beschuldigingen zou hebben opgetrokken. Volgens hen is een onafhankelijk onderzoek de enige manier om het vertrouwen van de Britten terug te winnen.

De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ivan Lewis, verklaarde dat de overheid 'niets te verbergen' heeft. Groot-Brittannië 'foltert niet, keurt foltering niet goed en is dus ook niet medeplichtig aan foltering', zegt Lewis.

De commissie heeft de dossiers van acht mensen die verdacht werden van terrorisme, onderzocht. De acht verklaarden dat ze tijdens hun gevangenschap in Pakistan, waar folteringen plaatsvonden, bezocht werden door Britse agenten.