De Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas is dinsdag in Bethlehem op de Westoever aan een driedaags partijcongres begonnen. Het gaat om het eerste partijcongres in twintig jaar.

Abbas opende de bijeenkomst met een toespraak. Aan het congres nemen zo’n 2200 gedelegeerden deel. De start verliep chaotisch, omdat honderden Fatah-leden uit de Gazastrook van Hamas geen toestemming kregen om naar Bethlehem te reizen.

Volgens bronnen wil de Fatah-leiding een nieuwe strategie uitstippelen, waarin minder de nadruk wordt gelegd op de gewapende strijd tegen Israël. Abbas zei dat hij kiest voor vrede, maar dat de gewapende strijd een optie blijft als het vredesoverleg met de joodse staat niets oplevert.

Abbas hoopt zijn Fatah weer tot een eenheid te smeden. Vooral de jonge garde in de beweging wil vernieuwing en weet zich gesterkt door Fatah’s afgang in de parlementsverkiezingen van januari 2006. Die verkiezingen werden gewonnen door de radicale Hamas, hetgeen uiteindelijk leidde tot Fatah’s gedwongen vertrek uit de Gazastrook. Sinds 2008 is Hamas daar heer en meester.

Maandag kwam Fatah met een ontwerpprogramma naar buiten dat de komende drie dagen op het congres besproken zal worden. In het programma wordt de gewapende strijd tegen Israël naar de marge verwezen. Voorafgaand aan onderhandelingen over een vredesakkoord met Israël wordt volledige bevriezing van de nederzettingen geëist.

Abbas heeft gezegd dat hij de onderhandelingen niet wil hervatten zolang de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu volhardt in zijn weigering de bouw van nieuwe nederzettingen op de Westoever te bevriezen. Abbas wordt daarin gesteund door de Amerikaanse president Barack Obama, die steeds grotere druk op Israël uitoefent om de bouw te stoppen.

In het programma wordt de stichting van een Palestijnse staat op de Westoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem de belangrijkste taak van de beweging genoemd. De idee van een interim-staat, zoals die wordt genoemd in de routekaart naar vrede, wordt verworpen.