UBS, de grootste bank van Zwitserland, heeft in het tweede kwartaal een verlies in de boeken moeten schrijven van 1,4 miljard Zwitserse frank, zo'n 916 miljoen euro. Het is al het derde kwartaalverlies op rij voor UBS. In het tweede kwartaal van 2008 was er een verlies van 395 miljoen Zwitserse frank.

Dat heeft veel te maken met de kosten verbonden aan het schrappen van jobs en aan de lasten verbonden met een verbetering van de eigen schuldgraad.

Financieel topman John Cryan noemde de cijfers dinsdag ontgoochelend, maar zegt dat er indicaties zijn dat de bank opnieuw winstgevend wordt. Topman Oswald Grübel had het over verbeterende marktomstandigheden. Een duurzaam herstel is evenwel nog niet in zicht, aldus de bankier. In haar vooruitzichten blijft de bank dan ook "voorzichtig".

Intussen blijven de klanten van UBS, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, hun geld bij de bank weghalen. In het tweede kwartaal was dat bijna 40 miljard frank. Vooral internationale klanten haalden hun geld weg. De binnenlandse markt bleef relatief stabiel.