Politie geeft foto's ontsnapten vrij
Oussama TRIMINI LANGERI Foto: rr

Uit het justitiepaleis van Brussel zijn deze morgen drie gevangenen ontsnapt. De politie heeft alle korpsen de opdracht gegeven extra waakzaam te zijn en gaf ook de foto's van de drie vrij. Wie tips heeft, wordt gevraagd de politie te contacteren.

Vier gedetineerden moesten vanmorgen voor de vakantiekamer van de Franstalige correctionele rechtbank verschijnen in verband met een homejacking eind november 2008 in Londerzeel. Daarbij werd  een peuter met een kalashnikov bedreigd en tijdens hun vlucht met een gestolen wagen schoten de gangsters op de politie.

De vier stonden vanmorgen terecht voor bendevorming, diefstal met geweld en poging tot doodslag en riskeerden een celstraf tot twintig jaar.

Zware jongens

Twee van hen, Oussama Trimini Langeri (28) en Youssef Oulad Haj Chaib (27) waren eerder al veroordeeld voor zware feiten waarbij ze een celstraf van meer dan vijf jaar hadden gekregen. Een derde, Abdelhalim Akil (27) was nog niet eerder veroordeeld. Ook de vierde man had nog geen eerdere veroordelingen opgelopen.

Net toen de gedetineerden de zaal waren binnengebracht en hun handboeien losgemaakt waren, stormden twee gemaskerde en gewapende mannen de zaal in en bedreigden het veiligheidspersoneel.

'Het ging zo snel, dat iedereen nauwelijks besefte wat er gebeurde', getuigt advocaat Peter Van Hemelrijck die op het moment van de feiten in de raadzaal aanwezig was. 'Ze verplichtten iedereen om op de grond te gaan liggen en gingen er toen vandoor'.

Opsporing verzocht

Drie gedetineerden, Trimini Langeri,  Oulad Haj Chaib en Akil, zetten het op een lopen, gevolgd door de twee gemaskerde mannen. De vierde gedetineerde die voorkwam bleef achter in de raadkamer.

Van de ontsnapten ontbreekt nog steeds elk spoor.  Ze gingen er vandoor in een blauwe Renault Clio. De politie startte een klopjacht en speurders van de federale politie onderzochten de zittingzaal (zaal 01.4) op zoek naar aanwijzingen. Alle korpsen werd opgedragen extra waakzaam te zijn en uit te kijken naar de drie mannen in kwestie.

In de vooravond verspreidde de politie ook een opsporingsbericht. Indien u (één van) de mannen op de foto's hierboven gezien hebt, of weet u waar ze zijn ondergedoken, wordt u gevraagd contact op te nemen met de speurders. Alle tips zijn welkom via het gratis nummer 0800 91.119. E-mailen kan ook via opsporingen@politie.be.

Eerdere ontsnapping uit justitiepaleis

Ook in januari was er al een spectaculaire ontsnapping uit het Brusselse justitiepaleis. Tijdens een zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling konden twee gedetineerden ontsnappen met hulp van een gewapende medeplichtige die plots opdook op in het zaaltje waar normaal geen buitenstaanders toegang hebben. 

De man had een bivakmuts over het hoofd getrokken, bedreigde alle aanwezigen met een pistool en gooide zijn twee kompanen een wapen toe. Aangezien de gedetineerden op dat moment niet geboeid waren, konden zij het wapen grijpen en hun bevrijder helpen.

Enkele ogenblikken later liepen zij het gerechtsgebouw uit zonder dat iemand ze nog een strohalm in de weg kon leggen. Een van de twee kon later weer ingerekend worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig