BNP Paribas boekt 1,6 miljard euro winst in tweede kwartaal
BNP Paribas, de grootste bankgroep van Frankrijk, heeft in het tweede kwartaal van 2009 een nettowinst van 1,604 miljard euro behaald. Dat is een stijging met 6,6 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2008 en met 3,0 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009. Dat maakte de bank dinsdagmorgen voorbeurs bekend. De winst is vooral toe te schrijven aan de goede resultaten van de zakenbankdivisie en aan de overname van de Fortis-activiteiten eerder dit jaar.

BNP Paribas spreekt in het persbericht van een "bevestiging van de sterke winstcapaciteit, een gevolg van de heel goede operationele prestaties van alle pijlers, ondanks een hoge kostprijs van het risico". Analisten hadden gerekend op een kwartaalwinst van 1,2 miljard euro, al werd in dat cijfer geen rekening gehouden met de badwill die werd geboekt op de overname van de Fortis-activiteiten in mei. Die badwill komt uit op 815 miljoen euro, zo laat BNP Paribas nu weten.

De goede kwartaalresultaten zijn onder meer te danken aan de positieve bijdrage van de Fortis-activiteiten. Tussen 12 mei - toen Europa de overname goedkeurde - en 30 juni waren de Fortis-activiteiten goed voor een nettowinst van 261 miljoen euro.

Net als in het eerste kwartaal bleek ook de zakenbankpoot het opvallend sterk te doen, al bleven recordcijfers zoals in de eerste drie maanden van het jaar uit. Tussen april en juni van dit jaar leverden de zakenbankactiviteiten een winst voor belastingen op van 1,15 miljard euro. In het eerste kwartaal was dat 1,23 miljard euro.

De groep realiseerde in het tweede kwartaal een nettobankresultaat van 9,993 miljard euro, een stijging met 32,9 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2008.

Voor het eerste halfjaar bedraagt het nettobankresultaat van de groep 19,470 miljard euro (+30,6 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2008), en klokt het nettoresultaat, aandeel van de groep, af op 3,162 miljard euro (-9,3 procent in vergelijking met het eerste halfjaar van 2008). De halfjaarlijkse nettowinst per gewoon aandeel komt uit op 2,9 euro.

De integratie van BNP Paribas Fortis, die midden mei werd ingezet, gaat actief door, luidt het verder. Het industriële plan zal op 1 december in Brussel worden voorgesteld aan de markt in het kader van een beleggersdag.

Opmerkelijk is wel dat BNP Paribas hogere provisies moest boeken voor slechte kredieten, net als andere Europese grootbanken als Deutsche Bank of Banco Santander. In het tweede kwartaal moest de grootste bankgroep van Frankrijk 2,04 miljard euro aan voorzieningen nemen voor slechte kredieten. Dat is drie keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.