Noord-Korea verleent Amerikaanse journalistes gratie
Foto: reuters

Noord-Korea heeft laten weten de twee Amerikaanse journalistes gratie te hebben verleend. Dat gebeurt nadat de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton eerder dinsdag een ontmoeting had met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il tijdens een verrassingsbezoek aan Pyongyang.

Beide Amerikaanse, vrouwelijke journalisten werden half maart in de buurt van de Noord-Koreaanse grens met China opgepakt. Wegens zogenaamd zware vergrijpen jegens de Koreaanse natie werden ze veroordeeld tot twaalf jaar dwangarbeid.

De twee journalisten zijn reporters voor een tv-station uit Californië. Al Gore, de voormalige vice-president van Clinton was betrokken bij de oprichting van dit tv-station. Het duo maakte een reportage over mensenhandelaars en Noord-Koreaanse vrouwen die de grens over vluchten naar China.

De diplomatieke betrekkingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn zo goed als onbestaande sinds de Korea-oorlog in de jaren '50. Het is van 1994 geleden dat er hoog Amerikaans bezoek voet zette op de Noord-Koreaanse grond. Toen probeerde oud-president Jimmy Carter te verzoenen in het kernwapenconflict, maar dat haalde weinig uit.