Kwart meer overlastboetes op bus en tram
Foto: monica monté
De overlast op bussen en trams is sterk gestegen. Dat blijkt uit cijfers van De Lijn, waarover VTM zaterdag in het middagnieuws berichtte. In één jaar tijd, van 1 april 2008 tot 31 maart 2009, hebben inspecteurs 48.888 pv’s uitgeschreven. Dat zijn er 10.000 meer (+26 pct) dan in dezelfde periode het jaar voordien.

"Het overgrote deel van de pv’s wordt uitgeschreven voor zwartrijders", zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn aan vtm. "Dat zijn mensen die geen geldig vervoerbewijs bij hebben. Maar het kan soms zijn dat ze dat bewijs niet op zak hebben. Dan seponeren we de pv’s. Eén op vijf wordt op die manier geseponeerd."

Een kleine minderheid van de processen-verbaal wordt uitgeschreven voor mensen die zich asociaal gedragen, "zoals roken op het voertuig, het voertuig beschadigen, of misbruik maken van de noodrem," aldus Van de Vreken. Precieze cijfers over het aantal pv’s gaf hij niet, maar de woordvoerder beklemtoonde wel tegen asociaal gedrag heel streng te willen optreden.

Wie geen geldig ticket heeft of voor onrust zorgt tijdens de rit, krijgt een boete van 75 euro. Voor zwaardere overtredingen kan dat oplopen tot 500 euro.

De Lijn heeft eerder dit jaar 161 risicobuurten in kaart gebracht, plaatsen waar wel eens vaker iets mis gaat. Op die bussen en trams stapt extra veiligheidspersoneel op en wordt dus ook meer gecontroleerd. Nu al zijn 800 bussen en trams uitgerust met beveiligingscamera’s. Pas binnen tien jaar zal elke bus er een hebben, bericht VTM.