Eerste overlijden door Mexicaanse griep in België
Foto: pn

Een jonge vrouw van 34 uit Meerle bij Hoogstraten is donderdag overleden aan de gevolgen van de Mexicaanse griep.

Ze is het eerste dodelijke slachtoffer van de ziekte in ons land. Dat meldt het Interministerieel Commissariaat Influenza. Jan Eyckmans van Volksgezondheid bevestigt in een gesprek op radio 1 dat het slachtoffer een jonge vrouw van in de dertig is, van wie de toestand snel verslechterde. 

Lichte griepsymptomen

Tijdens het weekend van 18 en 19 juli ondervond de vrouw de eerste griepsymptomen. Ze kreeg hoofdpijn, lichte koorts en had last van een hoest. Op maandag contacteerde de vrouw haar huisarts die haar liet opnemen op de spoedafdeling met de voorlopige diagnose van een longontsteking.

Hoewel haar toestand bij opname in het ziekenhuis niet zorgwekkend was, ontwikkelde ze een dubbele virale longinfectie. Die infectie werd haar vandaag fataal. De vrouw was opgenomen in het Sint Elisabethziekenhuis in Turnhout.

Een analyse bevestigde de besmetting met de A/H1N1-griep, of Mexicaanse griep. Ondanks de inspanningen van het medische team van het ziekenhuis, zo benadrukt het Commissariaat, overleed de vrouw donderdagochtend. Het Commissariaat drukt zijn medeleven uit aan haar familie.

Wekelijkse raming

Zeker is dat de vrouw de eerste Mexicaanse griep-dode is in België, maar niet duidelijk is hoeveel mensen nu al precies besmet raakten in ons land. Tijdens de isoleringsfase, die liep tot 13 juli, bleken 126 patiënten drager te zijn. Uit ramingen die daarna werden gehouden, lag het aantal nieuwe besmettingen per week rond de driehonderd. Het Commissariaat zal vanaf vandaag een wekelijkse raming publiceren.

Het aantal besmettingen ligt daarmee op het gewone niveau voor deze tijd van het jaar, klinkt het. Ook is er geen significant verschil in de verspreiding van het virus onder de bevolking over de afgelopen twee weken.

Wereldwijd raakten al 168.921 mensen besmet met de Mexicaanse griep. In totaal kwamen 1.049 mensen om, waarvan 37 in Europa. Het virus werd voor het eerst ontdekt in Mexico op 18 maart 2009.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in