De Franse regering heeft haar strijd tegen de illegale immigratie aan het Kanaal duidelijk verscherpt. In de eerste helft van 2009 werden bijna 14.000 buitenlanders zonder verblijfsvergunning opgepakt, die zich in Calais in vrachtwagens hadden verstopt en zo Groot-Brittannië wilden bereiken. 

Dat is een stijging van 75 procent in vergelijking met dezefde periode vorig jaar, meldt het ministerie voor Immigratie in Parijs.
 
In totaal zijn al bijna 20.000 buitenlanders in Calais bij de kraag gevat. Bijna de helft van hen is afkomstig uit Afghanistan, andere grote groepen komen uit Eritrea of Irak. De politie arresteerde 235 vermoedelijke mensensmokkelaars. In de komende weken zal het korps in Calais met 60 politieagenten versterkt worden. 
      
Frankrijk is bovendien van plan de asielzoekers naar de EU-landen terug te sturen, van waaruit ze naar Frankrijk zijn gekomen - in de meeste gevallen is dat Griekenland. Bovendien is er financiële steun voor de zogenaamde vrijwillige terugkeer. In de eerste helft van 2009 werden 145 buitenlanders naar hun land van herkomst teruggebracht. 
      
Rondom Calais houden zich honderden buitenlanders zonder papieren op, die hopen per vrachtwagen door de tunnel naar Groot-Brittannië te geraken. De hygiënische omstandigheden in de geïmproviseerde kampen zijn rampzalig. De stad Calais klaagt over een hoog criminaliteitspercentage en weigert een opvangcentrum in te richten.