Polen zal de euro niet invoeren in 2012, ook al was dat de streefdatum van de liberale regering van Donald Tusk. Volgens viceminister van Financiën Ludwik Kotecki, die het uitstel naar onbepaalde datum woensdag aankondigde in de senaat in Warschau, ligt de 'macro-economische toestand' daarvan aan de oorzaak.

'In augustus zal de regering een strategisch kader publiceren voor de invoering van de euro in Polen. Maar vandaag kunnen we al zeggen dat dat niet in 2012 zal zijn, zoals tien maanden geleden voorzien werd in de kalender die de regering had voorbereid', verklaarde Kotecki. 'De macro-economische toestand is helemaal anders dan we vorige herfst hadden voorzien.'
      
De mondiale crisis heeft de Poolse economie forse klappen toegebracht, en regeringsleden hadden off the record al toegegeven dat de vooropgestelde planning compleet onrealistisch geworden was. Met de verklaringen van Kotecki geeft de regering voor het eerst officieel toe dat de invoering van de euro wordt uitgesteld.
      
Een snelle invoering van de euro werd al eerder bekritiseerd door de conservatieve oppositie en door president Lech Kaczynski. Volgens hem zou het in tijden van crisis de Poolse economie nog meer schade toebrengen.