De banken in de eurozone blijven hun kredietvoorwaarden voor gezinnen en bedrijven verder verstrakken. Dat blijkt woensdag uit een rapport van de Europese Centrale Bank over de kredietverstrekking in de eurozone in het tweede kwartaal 2009. In vergelijking met het eerste kwartaal is het percentage banken dat van een verstrakking van zijn kredietvoorwaarden spreekt, wel gedaald.

Eenentwintig procent van de banken zegt dat ze de kredietvoorwaarden voor leningen en kredieten aan bedrijven in het tweede kwartaal hebben verstrakt, tegenover 43 procent een kwartaal eerder. Die daling is vooral te danken aan de betere toegang die banken zelf hebben tot financiering via de geldmarkt en aan hun verbeterde liquiditeitspositie. Dat de banken hun kredietvoorwaarden alsnog verstrakken, is dan weer te wijten aan de economische vooruitzichten. Voor het derde kwartaal verwachten ze een verdere daling van de verstrakking van de kredietvoorwaarden.

Ook de kredietvoorwaarden voor gezinnen werden opnieuw strenger in de loop van het tweede kwartaal, maar ook hier is sprake van een daling. Tweeëntwintig procent van de banken hanteerde strengere voorwaarden voor hypothecaire leningen (tegenover 28 procent in het eerste kwartaal), 21 procent voor consumentenkredieten (26 procent in januari/februari/maart). De banken ontwaren door de economische toestand en door verbeterde vooruitzichten voor de vastgoedmarkt minder risico's, terwijl langs de andere kant hun balanskosten verder oplopen. In het derde kwartaal zullen de kredietvoorwaarden voor gezinnen verder verstrakt worden, maar opnieuw in mindere mate dan het voorgaande kwartaal.

De vraag naar bedrijfskredieten bleef in het tweede kwartaal dalen, maar minder snel dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Bedrijven hebben namelijk minder geld nodig voor fusies en overnames en voor herstructureringen. De vraag naar hypothecaire leningen aan gezinnen steeg voor het eerst in minstens twee jaar, terwijl de vraag naar consumentenkredieten verder zakte.