Chavez roept ambassadeur uit Colombia terug
Foto: rr
De crisis tussen Venezuela en Colombia breidt zich uit. De Venezolaanse staatsleider Hugo Chavez riep dinsdag zijn ambassadeur uit het buurland terug en dreigde met een volledige verbreking van de betrekkingen.

Reden hiervoor zijn nieuwe beschuldigingen van de Colombiaanse regering dat Venezuela wapens levert aan de marxistische rebellengroep 'Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia' (FARC). Bovendien zorgt het voornemen van Colombia om de Verenigde Staten toegang te verlenen tot drie militaire bases in het land voor heel wat wrevel in Caracas.

Volgens de Colombiaanse regering, Washingtons grootste bondgenoot in Latijns-Amerika, werden bij de FARC-rebellen antitankwapens in beslag genomen, die blijkbaar door Venezuela bij een Zweedse firma werden aangekocht. Chavez, die in Venezuela een strikt socialistische koers vaart, beschouwt dit als een nieuwe provocatie en noemde de conservatieve regering van de Colombiaanse staatsleider Alvaro Uribe 'schaamteloos' en 'onverantwoordelijk'. Indien dergelijke beschuldigingen blijven voortduren, zullen de betrekkingen onmiddellijk verbroken worden.

'We zullen dit niet meer tolereren', waarschuwde Chavez, die opdracht gaf de Colombiaanse investeringen en ondernemingen in Venezuela te controleren, die in geval van een verbreking van de betrekkingen genationaliseerd zullen worden. Hij wees er met klem op dat Venezuela geen enkele rebellengroep met wapens steunt en 'heeft dat al 500 keer gezegd'.

Het is niet de eerste keer dat Venezuela zijn ambassadeur uit Colombia terugroept. In de vertegenwoordiging in Bogota zal voorlopig slechts een minumbezetting aanwezig blijven. Met deze stap verscherpt zich de polarisering tussen beide landen. Terwijl Colombia met het geplande militair akkoord steeds meer toenadering tot de Verenigde Staten zoekt, ziet Venezuela in Rusland zijn strategische partner. Maandag nog tekenden beide landen in Caracas verschillende militaire afspraken.