Barzani herkozen als president Iraaks Koerdistan
Foto: afp

Massoud Barzani is zondag met sprekend gemak herkozen als president van de 'autonome' Iraakse regio Koerdistan. Dat heeft de Iraakse kiescommissie vandaag meegedeeld. 

Barzani, de voorman van de KDP, behaalde 69,57 procent van de stemmen. Hij haalde het voor de Koerdische dichter Kamal Marawdeli. De 58-jarige politicus, die meer dan 25 jaar lang in Londen in ballingschap verbleef, zou 26 procent van de stemmen hebben gekregen.
 
De eenheidslijst Kurdistania van de Democratische Partij van Koerdistan (KDP) en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) kwam uit op 57 procent. De PUK is de partij van de Iraakse president Jalal Talabani. Talabani was ooit lid van de KDP, maar verliet die partij in de jaren zestig om zijn eigen PUK te stichten.
 
In tegenstelling tot de eerste tellingen haalde de Veranderingspartij (Goran) van Mustafa Newshirman, een gewezen hoge PUK-functionaris, geen 25 tot 30 procent, maar slechts 23,57 procent van de stemmen. 
      
De stemopkomst zondag lag met 78 procent vrij hoog. De stembusslag verliep zonder noemenswaardige incidenten, maar Goran en andere oppositiepartijen vinden dat de stemronde niet eerlijk is verlopen.