British Airways bespaart op maaltijd passagiers
Foto: reuters
British Airways zal nu ook op het eten van zijn passagiers besparen. Op korte vluchten van minder dan twee uur zullen vanaf maandag, behalve het ontbijt, gratis maaltijden niet langer beschikbaar zijn. De Britse luchtvaartmaatschappij wil zo jaarlijks 22 miljoen pond (26 miljoen euro) besparen, zo is woensdag vernomen.

Na 10u zullen passagiers enkel nog drankjes en snacks worden aangeboden. Wie in een hogere klasse zit, zal wel nog kunnen genieten van een gratis maaltijd.

BA nam de beslissing na een studie naar de gewoontes van passagiers. Een woordvoerder verklaarde "dat het niet ongewoon is om kleine veranderingen door te voeren om verspilling te vermijden en te besparen, als dit tenminste zinvol is en beantwoordt aan de evolutie van de smaak van het cliënteel".

British Airways doet al enige tijd wanhopige pogingen om de kosten in te dijken. Zo vroeg ze haar werknemers al om, voor een beperkte duur, gratis te werken. Willie Walsh, directeur-generaal, alsook de financiële directeur gaven het voorbeeld door hun loon van juli te weigeren.

Met de piloten kwam het bedrijf al tot een akkoord over lagere lonen, maar de onderhandelingen met de rest van het personeel zijn nog steeds lopende. BA zou dit jaar ook 3.700 banen willen schrappen.