Autoproducenten blijven flink in het rood
Foto: afp
Maar liefst drie autoproducenten, Daimler, PSA Peugeot Citroën en Nissan, publiceerden woensdag bloedrode kwartaalresultaten. De automarkt kampt als gevolg van de economische crisis nog steeds met een dalende verkoop, zowel in het luxesegment als bij de modale gezinswagens. Honda bleef in het tweede kwartaal wel uit de rode cijfers, maar moest een zware winstdaling incasseren.

Daimler, het moederhuis van Mercedes-Benz, leed van april tot einde juni een nettoverlies van 1,06 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 1,4 miljard euro geboekt. Een deel van het verlies was te wijten aan de kost van de scheiding met Chrysler. Anderzijds kon Mercedes minder dan andere automerken profiteren van de stimulerende maatregelen in verschillende Europese landen, zoals een schrootpremie.

Ook de twee voorgaande kwartalen leed Daimler al een miljardenverlies. De omzet van de groep daalde van 26 miljard euro in het tweede kwartaal 2008 tot 19,6 miljard dit jaar. Daimler verwacht wel "een geleidelijke verbetering" van het operationeel resultaat.

Ook de Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën ging de voorbije maanden in het rood. Het bedrijf leed van april tot juni een verlies van 962 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 733 miljoen euro geboekt. De omzet zakte met 22 procent tot 23,5 miljard. De omzet had zowel te lijden van de dalende verkoop van nieuwe wagens als van tegenvallende cijfers bij uitrustingsbedrijf Faurecia.

De Fransen verwachten dat de automarkt in Europa dit jaar met 12 procent zal dalen. Pas begin 2010 zou de markt zich herstellen.

Ook de Japanse autobouwer Nissan slaagde er niet in winst te maken. Het bedrijf leed in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies van 16,5 miljard yen (120 mio euro). In dezelfde periode vorig jaar kon de partner van Renault nog een winst van 400 miljoen euro realiseren. De omzet van Nissan zakte van april tot juni met een derde tot 11,42 miljard euro. Operationeel slaagde de autobouwer er nog in winst te maken (90 mio euro), maar ook hier ging het om een scherpe daling tegenover vorig jaar.

Topman Carlos Ghosn benadrukte woensdag nog eens dat 2009 een moeilijk jaar blijft. Het bedrijf verwacht voor het volledige boekjaar een nettoverlies van 1,36 miljard euro. Nissan verkocht in eigen land, waar het de nummer drie is, ruim een vijfde minder wagens. In de VS ging het om een daling met meer dan 30 procent. Enkel in China kon Nissan meer auto's verkopen.

Honda Motor slaagde er de voorbije maanden nipt in positief te blijven. De nummer twee van Japan zag zijn winst wel met 95 procent dalen tot 7,5 miljard yen (55,9 miljoen euro). De omzet van Honda zakte met 30,2 procent. Het bedrijf had naar eigen zeggen te lijden onder een dalende productie en de dure yen. Wereldwijd verkocht Honda een vijfde minder wagens en 17 procent minder moto's.