Peeters belt met Europees commissaris Verheugen over Opel
Foto: blg
Vlaams minister-president Kris Peeters heeft er woensdag in een telefonisch onderhoud met Europees commissaris Günter Verheugen over het dossier Opel Antwerpen nogmaals op aangedrongen dat alle vestigingen van GM Europe enkel op economisch-industriële factoren, zoals de productiviteit, productietijd en kostenefficiëntie, mogen worden beoordeeld én dat de afspraken omtrent staatssteun en de interne marktregels moeten worden gerespecteerd. Dat meldt zijn kabinet.

Peeters dankte de Europese commissaris en diens collega Neelie Kroes voor de nauwe opvolging van het dossier.

Verheugen verklaarde zich akkoord met de minister-president en wees erop dat de Commissie de toetsing over staatssteun pas na de beslissing van GM kan uitvoeren. De minister-president en de commissaris houden in ieder geval nauw contact met betrekking tot dit dossier.

Minister-president Peeters verklaarde ook tevreden te zijn met de inhoud van de brief van Commissievoorzitter Barroso waarin staat dat het aanbieden van staatssteun door een lidstaat, geen invloed mag hebben op de beslissing van de desbetreffende onderneming, in dit geval GM Europe. Elke aanvraag tot staatssteun moet eerst worden goedgekeurd door de Europese Commissie en moet conform zijn met de regels opgesteld door de Europese Commissie en deze aangaande de interne markt regels.

In de volgende dagen blijven de Vlaamse minister-president en de Europese Commissie in nauw contact met elkaar, aldus nog het kabinet van Kris Peeters.