Het gebruik van telefoontaps als onderzoekstechniek blijft jaar na jaar sterk stijgen. In 2007 werden er nog 3.603 opdrachten gegeven om telefoons af te luisteren. Vorig jaar piekte dat aantal tot 4.881 afluisteropdrachten of een stijging van meer dan 35 procent, zo meldt De Morgen woensdag. De cijfers komen uit een antwoord van minister van Justitie Stefaan De Clerck op een schriftelijke vraag van Open Vld-senator Paul Wille.

De Clerck erkent dat het om een erg intrusieve techniek gaat. Maar het stijgend gebruik "moet evenwel geplaatst worden tegenover het algemeen toenemend gebruik van telecommunicatie in onze maatschappij", aldus de minister.

Senator Wille, lid van de begeleidingscommissie van het Comité I, waarschuwt echter dat de afluistertechniek kan omzeild worden via het internettelefonieprogramma Skype. "In de constructie die Skype gebruikt, is het blijkbaar onmogelijk om telefoongesprekken af te tappen zonder medewerking van Skype zelf."

De Clerck zegt op de hoogte te zijn van het probleem en meldt dat er een wettelijk kader komt om ook Skype-gesprekken af te luisteren. Een nieuw KB moet dat technisch mogelijk maken door de internetoperatoren te verplichten technisch bijstand te verlenen.