Sinds de oprichting van het Early Warning System in maart heeft de overheid het Belgische bedrijfsleven al drie keer gewaarschuwd voor terroristische dreigingen. Dat blijkt uit een parlementair antwoord van de minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) aan senator Anke Van dermeersch (Vlaams Belang), zo meldt De Tijd woensdag.

Minister De Clerck onthulde ook welke drie ’terreurwaarschuwingen’ de voorbij maanden zijn uitgestuurd naar de Belgische ondernemingen. Het Early Warning System is een communicatiekanaal waarlangs het Crisiscentrum nuttige informatie over terreurdreigingen communiceert aan het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), haar leden en partnerorganisaties.

Bij de eerste twee waarschuwingen werd geen verhoogd gevaar meegedeeld. Bij het derde bericht is wel degelijk gewaarschuwd voor een dreiging. "Dat had te maken met een aantal acties door dierenrechtenactivisten tegen hoge kaderleden van bedrijven", aldus minister De Clerck. Eind mei waarschuwde het antiterreurorgaan OCAD al voor het opflakkerende dierenrechtenactivisme. De aanleiding voor de waarschuwing waren opeenvolgende incidenten in mei, gericht tegen toplui van farmaceutische bedrijven (Sanofi-Aventis en Schering-Plough) en financiële instellingen.