Kersvers federaal minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) acht een 'periode van absolute soberheid' nodig indien België tegen 2015 opnieuw een begroting in evenwicht wil halen. Dat zegt de Brusselse liberaal woensdag in La Libre Belgique.

Volgens de recentste cijfers waarover Vanhengel beschikt, zal het tekort op de begroting 2009 20 miljard euro bedragen. Dat is 6 tot 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). 'Een evenwicht in 2015 zal zeer, zeer, zeer, zeer, zeer, zeer moeilijk zijn', aldus Vanhengel.

'Door de politieke crisis 2007-2008 hebben we quasi twee jaar verloren door ons vooral bezig te houden met het institutionele. Op dat moment was men niet bezig met het globale evenwicht van de begrotingen van de federale overheid en ook van de gewesten, gemeenschappen en gemeenten.'

Vanhengel wil dat op de groei van de federale uitgaven, waarvan sommige de economische groei overstijgen, teruggekomen wordt en dat die afgeremd worden. Bij de sociale zekerheid is er een structureel probleem. 'Hier is een groei van de uitgaven van 4,5 procent bovenop de indexatie voorzien. Maar de economische groei is negatief. Dit is onmogelijk vol te houden.'

Verder vindt Vanhengel dat inzake de transfers naar de deelstaten de 'gefedereerde entiteiten voortaan verantwoordelijk gemaakt moeten worden'.