Belgische Sea King plukt familie van klif nabij Dover
Foto: pmg
Een Sea King van het Belgische leger heeft gistermiddag een familie van zes personen geëvacueerd van een klif nabij Dover, in het zuidwesten van Engeland. De familie was verrast door het opkomende tij en was op de klif geklommen.

Volgens Tony Hawkins van de Doverse kustwacht hadden de slachtoffers het erg koud, maar moeten ze niet gehospitaliseerd worden. 'Het was te gevaarlijk om de familie naar beneden te laten klauteren en via de zee te evacueren. De veilgste manier was om dat per helikopter te doen', aldus Hawkins.

Het toestel van het 40ste smaldeel van Koksijde kwam tussen op vraag van het Britse hulpcentrum op de luchtmachtbasis in het Schotse Kinloss. Het Belgische team werd opgedragen de zes te evacueren die vast zaten op een klif in Langdon Bay, nabij de krijtrotsen van Dover.

18.40 uur

De Sea King steeg op om 18.09 uur in Koksijde en was omstreeks 18.40 uur (Belgische tijd) in Dover. In twee groepjes - eerst twee en nadien vier - werden ze afgezet op de helipiste van de Britse kustwacht. Om 19.10 uur was de reddingsoperatie afgewerkt, 32 minuten later landde de helikopterbemanning opnieuw in Koksijde.

Sinds haar oprichting in 1961 heeft het 40ste smaldeel al meer dan 2.500 missies uitgevoerd. Daarbij werden totaal zowat 1.500 levens gered, waarvan 80 procent op zee, zo verklaarde kolonel Bruno Havermans, commandant van de basis van Koksijde, onlangs.