Minder dan een maand voor de verkiezingen in Afghanistan heeft een "running mate" van uittredend en vermoedelijk ook toekomstig president Hamid Karzai ternauwernood een aanslag overleefd.

 De autocolonne van Mohammad Kazim Fahim werd in het district Khan Abad met automatische wapens en mortiervuur bestookt, maar bij de aanval raakte niemand gewond, zo deelde de gouverneur van de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, Mohammad Omar, zondag mee. Omar wees met de beschuldigende vinger naar "de taliban".

President Karzai had in mei tot veler verbazing en onder deels scherpe internationale kritiek Fahim benoemd tot zijn "running mate", kandidaat voor het vicepresidentschap, voor de verkiezingen van 20 augustus.

De "warlord" Fahim is een etnische Tadzjiek en bestreed het uiteindelijk door de Amerikanen afgezette talibanbewind als prominent lid van de Noordelijke Alliantie. Begin dit jaar leek het er even op dat het Westen Karzai, president sinds 2002, en diens door corruptie geplaagde achterban zou laten vallen, maar bij gebrek aan betere kandidaten worden toch maar opnieuw de schouders gezet onder de voormalige consulent voor het Californische energiebedrijf Unocal.