De Verenigde Staten staan voor het grootste bankfaillissement van het jaar. De Texaanse bank Guaranty Financial Group is als gevolg van de financiële en economische crisis in acute geldnood geraakt en dreigt kopje onder te gaan als er niet snel een herkapitalisering wordt doorgevoerd.

Guaranty Financial Group, een bank met 150 filialen in Texas en Californië, erkende dat een reeks afschrijvingen in de hypothecaire portefeuille voor een acuut geldprobleem had gezorgd. Door de niet-terugbetaling van slechte leningen liep de bank miljarden dollars mis.

Guaranty Financial Group heeft dus dringend een financiële injectie nodig, maar de eigen aandeelhouders zijn naar verluidt niet bereid of in staat om een herkapitalisering door te voeren.

Ook van de overheid verwacht Guaranty Financial Group weinig heil. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) werd al eens gepolst om de leiding van de bank over te nemen, waarop het aandeel meteen 32 procent van zijn waarde verloor.

Guaranty Financial Group heeft een totaal vermogen van 16 miljard dollar (11,25 miljard euro). De ondergang van het bedrijf zou meteen de grootste Amerikaanse bankfaling van het jaar betekenen. De lijst wordt momenteel aangevoerd door Bank United FSB uit Florida, goed voor een vermogen van 12,8 miljard dollar.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in de zomer van 2007 zijn in de Verenigde Staten al 85 banken bankroet gegaan.