De Franse president Nicolas Sarkozy (54) is zondag in het ziekenhuis opgenomen nadat hij onwel was geworden tijdens het sporten, zo heeft de presidentiële dienst meegedeeld in een communiqué.

 De 54-jarige Sarkozy bevond zich volgens welingelichte regeringsbronnen in zijn buitenverblijf La Lanterne in Versailles toen hij plots onwel werd.

Eerst verspreidde het Elysée een mededeling waarin verluidde "dat de president onwel was geworden tijdens het sporten". "Hij werd onmiddellijk onderzocht door zijn dokter en ondergaat momenteel bijkomend onderzoeken", vervolgde de mededeling.

Even later werd echter in presidentiële kringen vernomen dat het staatshoofd werd overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens een goede bron zou hij in het militaire hospitaal van Val-de-Grâce in Parijs zijn.

 Volgens minister van Gezondheid Roselyne Bachelot zou Sarkozy een ’vasovagaal’ probleem’ gehad hebben. Dat verwijst naar de zwevende of tiende hersenzenuw, waarvan de werking bijvoorbeeld bij inspanning onder hoge temperaturen verstoord kan raken. Zo’n storing kan leiden tot een tijdelijk bewustzijnsverlies, maar dat is gewoonlijk niet ernstig. De naam is ontleend aan de ’vagale zenuw’, die de hartslag vertraagt en de druk in aderen kan verlichten.

 De krant Le Parisien citeerde op zijn website Claude Guéant, de secretaris-generaal van het Elysée, die zei dat Sarkozy al snel hersteld was.

Sarkozy pleitte in de campagne voor de presidentsverkiezingen voor grotere transparantie ten aanzien van de presidentiële gezondheid. Verscheidene Franse presidenten, onder wie Francois Mitterrand, kampten met gezondheidsproblemen, maar hielden die problemen angstvallig voor het publiek geheim.

Sarkozy moest in de herfst van 2007 zelf korte tijd worden opgenomen met een keelprobleem. Dat werd pas drie maanden later bekendgemaakt.

Sarkozy onderging voor het laatst een medisch onderzoek op 3 juli. Tests van bloedvaten en bloed leverden niets abnormaals op.