Bosbranden behoorlijk onder controle
Foto: rtr

In verschillende Zuid-Europese landen krijgen de hulpdiensten meer en meer controle over de bosbranden die het Middellandse Zeegebied treffen. In Spanje en Italië blijven de hulpdiensten zeer waakzaam. Enkel in Griekenland wordt geen beterschap verwacht. Acht mensen lieten al het leven in de branden.

In Italië zijn de temperaturen zondag minder hoog dan de voorbije dagen. Het aantal brandhaarden is fors afgenomen.

'Sinds 6 uur hebben we acht oproepen gehad voor interventies in het zuiden tegenover een veertigtal heel zaterdag', luidde het bij de civiele bescherming in Rome rond 10 uur. De meeste branden zijn aangestoken.

Vooral Sardinië, waar al twee doden vielen, is getroffen. Vier van de acht branden vinden plaats op het eiland. De andere getroffen gebieden zijn Sicilië, Calabrië en Basilicata.

In Spanje, waar zes brandweermannen de vlammen niet overleefden, zijn de belangrijke brandhaarden doorheen het land grotendeels onder controle. De regering behoudt wel het hoogste alarmpeil.

In Las Hurdes in het centrum van Spanje (provincie Extremadura) ontstond zaterdag wel een nieuwe brand die bovendien aangestoken lijkt. Die brand was zondagochtend nog niet onder controle.

In Frankrijk blijft de brandweer waakzaam in de buurt van Marseille. Op Corsica worden nog steeds alle middelen ingezet tegen de branden in het zuiden van het eiland.

In Griekenland is de brandweer actief bij twee bosbranden nabij Messene in het zuiden van de Peloponnesos. In de regio Attica nabij Athene zijn de branden maar deels onder controle. De waakzaamheid is in verschillende delen van het land verhoogd nu de hoge temperaturen blijven aanhouden en in de namiddag hevige winden verwacht worden.